Menu
RSS

Тест модул

A+ A A-

Дневен ред за двама президенти

  • Написана от  INVESTOR.BG: Топ новини
Дневен ред за двама президенти

Снимка: Архив Ройтерс

В навечерието на срещата между президентите на Русия и на САЩ в Хелзинки водещи експерти от двете страни разсъждават какво трябва да съдържа дневният ред на преговорите между Владимир Путин и Доналд Тръмп. В статия за в. „Комерсант“ Уилям Потър - директор на Центъра за изследвания по неразпространението на ядреното оръжие „Джеймс Мартин“, професор от Института за международни изследвания „Мидълбъри“ в Монтерей (САЩ), както и ръководителят на руския Център за енергетика и сигурност Антон Хлопков обясняват защо двамата държавни глави не бива да заобиколят проблемите около неразпространението на ядрените оръжия и контрола над въоръженията. 

В експертната общност няма единно мнение дали за сегашното състояние на руско-американските отношения е приложим терминът „нова студена война“. Но е широко разпространена оценката, че отношенията между Москва и Вашингтон са деградирали през последните години до най-ниската си точка от времето на Карибската криза през 1962 г. При това положение руско-американската среща на върха в Хелзинки на 16 юли е чудесна възможност влошаването на отношенията да бъде спряно засега, дори може би да се тласне процесът в обратна посока. 

Кои въпроси трябва да обсъдят двамата президенти в столицата на Финландия?

Още по темата Ще преживее ли НАТО Доналд Тръмп? В НАТО се опасяват, че срещата Тръмп-Путин може да се отрази на сигурността Вашингтон и Москва изготвят договор, който да даде на Тръмп повод за сближаване

Списъкът с разногласия между Русия и САЩ е доста дълъг. Тук ще поставим във фокус неразпространението на ядрените оръжия и контрола върху въоръженията. Първо, защото Москва и Вашингтон са основните архитекти на един от най-важните документи в сферата на международната сигурност - Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО)

Цялата новина в Investor.bg: Дневен ред за двама президенти

нагоре

Новини

Медии